Amerikkalaisen päiväysmuodon muuttaminen suomalaiseen päiväysmuotoon Word-asiakirjassa

Esimerkki ei välttämättä avaudu heti ensimmäitä kertaa säännöllisiin lausekkeisiin törmäävälle. Tutustu säännöllisten lausekkeiden ideaan esimerkiksi tästä.

Päivämäärän muodon muuttaminen Wordin Korvaa-toiminnolla

Avaa Korvaa-toiminto (CTRL + h) ja napsauta tarvittaessa Lisää-painiketta avautuvan ikkunan alaosasta, mikäli painike on näkyvillä. Syötä ikkunaan seuraavat tiedot. Katso myös kuva, jossa näkyy tiedot syötettynä.

Etsi -kentän sisältö:
([0-9]{1;2})/([0-9]{1;2})/([0-9]{4})

Korvaa -kentän sisältö:
\2.\1.\3

Logiikka etsi-kentän sisällössä on seuraava:
[0-9] tarkoittaa mitä tahansa numero-merkkiä. {1;2} puolestaan tarkoittaa, että edellistä merkkiä voi esiintyä yksi tai kaksi kappaletta. Kaarisulkeilla puolestan ilmaistaan, että edellisellä syntaksilla ilmaistuiin merkkeihin voidaan viitata korvaa-kentän sisällössä. ([0-9]{1;2}) hakukentässä etsii tekstistä kaikkia yhden tai kahden merkin mittaisia numeroita, ja kuhunkin löytyneeseen esiintymään voidaan korvaa kentässä viitata merkkinolla \1

Logiikka korvaa-kentän sisällössä on seuraava:
\2 viittaa Etsi-kentän toisten kaarisulkeiden rajaamaan osaan (englantilaisen formaatin päivät), \1 viittaa Etsi-kentän 1. kaarisulkeiden rajaamaan osaan (englantilaisen kentän kuukausi) ja \3 viittaa 3. kaarisulkeiden rajaamaan osaan (vuosi).

Huomaa erityisesti, että

  • Käytä yleismerkkejä -asetuksen tulee olla päällä, jotta säännöllisiä lausekkeita voidaan käyttää.
  • Aaltosulkeiden sisällä numerot erottava merkki (esimerkissä puolipiste) riippuu järjestelmän asetuksista ja voi joissain järjestelmissä olla pilkku.