Excel: Pikanäppäimet valintojen tekemiseen

Tällä videolla käyn läpi solujen valitsemiseen liittyviä näppäinkomentoja. Tämän videon näppäinkomennot ovat vielä keskeisempiä kuin edellisen videon taulukkosivulla liikkumisen näppäinkomennot.

Valitsen ensin hiirellä jokin solualue. Voin laajentaa jo valittua solualuetta alaspäin näppäinkomennolla SHIFT nuoli alaspäin. Alueen laajentaminen oikealle onnistuu puolestaan näppäinkomennolla shift nuoli oikealle. Solualueen pienentäminen onnistuu vastaavasti näppäinkomennoilla shift nuoli vasemmalle ja nuoli ylöspäin.

Kun haluan lisätä soluja jo tekemääni valintaan, painan CTRL painikkeen pohjaan ja valitsen uusia soluja.

Jos haluan valita kokonaisia sarakkeita, napsautan saraketunnuksen päällä. Vastaavasti koko rivin saan valittua napsauttamalla rivinumeron päällä. Voin valita useita sarakkeita maalamalla saraketunnusten päällä tai valitsemalla yhden sarakkeen, painamalla shift-näppäimen pohjaan ja napsauttamalla sitten hiiren ykköspainiketta toisen saraketunnuksen kohdalla.

Jos haluan valita yhtenäisen tietoalueen, valitsen jonkin solu tietoalueen sisältä ja käytän sitten näppäinkomentoa CTRL + a. Näppäinkomento on kontekstiriippuvainen. Sitä käyttäessäni Excel yrittää tunnistaa yhtenäisen tietoalueen. Jos aluetta ei löydy, Excel valitsee kaikki laskentataulukon solut. Jos esimerkiksi siirryn ensin soluun I3 ja sen jälkeen käytän näppäinkomentoa CTRL a valitsee Excel kaikki taulukkosivun solut.

Toinen tapa valita kaikki taulukkosivun solut on napsauttaa saraketunnusten ja rivinumeroiden yhtymäkohdassa.

Paina seuraava näppäinkomento tarkasti mieleen. Jo yksin tällä näppäinkomennolla tehostat Excelin käytöä merkittävästi. Ajatellaan, että haluan valita kaikki osakkeen päätöskurssit, jotka ovat otsikon Close eli Päätöshinta, alla. Valinnan tekeminen hiirellä olisi erittäin työlästä näin ison tietoalueen kohdalla, joten tehtävään täytyy olla helpompi tapa.

Siirryn soluun F6, josta haluan valinnan alkavan. Muistat ehkä, että pystyimme siirtymään yhtenäisen alueen reunalle painamalla CTRL ja nuolinäppäintä. Lisään tähän näppäinkomentoon vielä SHIFT -näppäimen, jolloin siirtymiseen sijaan, tehdäänkin valinta. Eli CTRL SHIFT nuoli alaspäin ja haluttu valinta on tehty hetkessä.

Palaan laskentataulukon alkuun aiemmista videoista tutulla näppäinkomennolla CTRL Home. Kaikki tietoalueen otsikon solut saan vastaavasti valittua valitsemalle ensin solun A5 ja käyttämällä sen jälkeen näppäinkomentoa CTRL SHIFT nuoli oikealle. Jos nyt käytän vielä näppäinkomentoa CTRL SHIFT nuoli alaspäin, saan valittua koko tietoalueen.

Käyn läpi vielä yhden valintojen tekemisen kannalta oleellisen toiminnon. Kuvitellaan, että haluan valita kaikki tekstiä sisältävät solut alueen A5:H15 sisältä. Valitsen ensin alueen A5:H15. Käytän sen jälkeen Etsi ja valitse -painikkeen alta löytyvää Siirry määräten -toimintoa. Toiminnon nimi on harhaanjohtava. Toiminnolla ei oikeastaan siirrytä, vaan sen avulla tehdään valintoja. Vakiot ovat sellaisia soluja, joiden arvo ei ole kaavan laskennan lopputulos. Valittavia soluja voidaan edelleen rajata täsmentämällä minkälaista tietoa sisältävät vakiosolut tullaan valitsemaan. Tätä esimerkkiä varten valitsen vakiosolun tyypiksi ”teksti”.

Olen nyt käynyt läpi tärkeimmät siirtymiseen ja valitsemiseen liittyvät näppäinkomennot ja toiminnot. Kurssin edetessä pääset kertaamaan opittuja asioita. Muista, että kaikkea ei tarvitse oppia kerralla. Voit halutessasi palata tähän videoon palauttaaksesi näppäinkomentojen käyttötarkoitukset mieleesi.