Excel: Pikanäppäimet taulukkosivulla liikkumiseen

Tällä videolla käyn läpi laskentataulukossa liikkumiseen liittyviä näppäinkomentoja. Exceliä voidaan käyttää hyvin erilaisiin tehtäviin. Liikkumisen näppäinkomennot ovat kuitenkin sellaisia, että hyödyt niistä, käytitpä Exceliä mihin tahansa.

Jos et ole aiemmin hyödyntänyt näppäinkomentoja, voi niiden opettelu ja käyttäminen tuntua aluksi työläältä. Sinun ei kuitenkaan tarvitse opetella kaikkea kerralla. Näppäinkomentojen opettelu tekee työskentelystäsi Excelillä tehokkaampaa, varsinkin silloin kun käsittelet isoja tietoalueita.

Siirryn aivan taulukkosivun alkuun näppäinkomennolla ctrl home. Huomaa, että eri näppäimistöissä home-painike voi sijaita eri paikoissa. Mikäli teksti home näkyy painikkeessa hyvin pienellä, voit joutua painamaan lisäksi fn-painiketta. Sama pätee myös myöhempiin näppäinkomentoihin. Näppäimistösi asettelusta riippuen saatat joutua painamaan fn-painiketta ja näppäinten sijainti näppäimistölläsi voi vaihdella.

Koska tällä tietoalueella on useita tuhansia rivejä, olisi tietoalueen loppuun meneminen tuskallinen prosessi hiiren rullaa käyttämällä. Toki voin käyttää vierityspalkkia mutta sekin vaatii ensin hiiren viemisen vierityspalkin päälle ja sen jälkeen vierityspalkin vierittämisen.

Sen sijaan näppäinkomenolla CTRL END pääsen hetkessä viimeiseen sellaiseen soluun, jota on jossain vaiheessa muokattu.

Ctrl HOME ja CTRL end ovat siitä mukavia näppäinkomentoja, että ne toimivat vastaavalla tavalla monessa muussakin ohjelmassa, kuten esimerkiksi useissa nettiselaimissa.

Näppäinkomennolla Page down pystyn vierittämään näyttöä näytöllisen kerrallaan alaspäin. Vastaavasti näppäinkomennolla page up pystyn vierittämään näyttöä näytöllisen verran ylöspäin.

Oikealle vierittäminen onnistuu näppäinkomennolla ALT + page down ja vasemmalle vierittäminen näppäinkomennolla ALT + page up.

Jos olen esimerkiksi solussa B5 ja haluan tarkistaa viimeisen solun tässä osakkeisiin liittyviä tietoja sisältävässä tietoalueessa voin, käyttää näppäinkomentoa CTRL ja nuoli alaspäin. Tällöin siirryn alaspäin aina siihen saakka, kunnes tulen tietoalueen reunalle. Painamalla puolestaan CTRL ja nuoli oikealle siirryn tietoalueen oikeaan reunaan eli soluun H6281. Painan jälleen CTRL ja nuoli oikealle, jolloin pääsen hyppäämään tyhjien solujen yli uuden tietoalueen reunalle. Vielä kerran CTRL ja nuoli oikealla ja pääsen tämän solualueen oikeaan reunaan.

Kuten voit arvata, voin käyttää CTRL-painiketta ja sopivaa nuolinäppäintä siirtyäkseni muihinkin suuntiin.

Oletko koskaan miettinyt monta riviä Excel taulukkosivu voi maksimissaan sisältää? Rivien tarkka lukumäärä ei ole kovin oleellinen tieto, mutta voin löytää vastauksen helposti hyödyntämällä liikkumiseen tarkoitettuja näppäinkomentoja.

Jos nimittäin painan CTRL ja nuoli alaspäin vielä kerran, siirryn alaspäin niin kauan kunnes jokin ei-tyhjä solu tulee vastaan. Koska tässä sarakkeessa ei lähtösolun alapuolella ole muita ei-tyhjiä soluja, päädyin taulukkosivun reunalle eli riville Miljoona ja vähän päälle.

Jos minulla on auki useita Excel-tiedostoja, voin selata niitä näppäinkomennolla CTRL + F6. Jos Excel-työkirjassani on useita taulukkosivuja, voin selata niitä näppäinkomennoilla CTRL ja page down ja CTRL ja page up.

Oppiaksesi käyttämään liikkumisen näppäinkomentoja, katso läpi tämä video vielä uudelleen ja toista eri näppäinkomentoja useita kertoja. Jatkossa, kun käytät Exceliä, pyri käyttämään nyt oppimiasi näppäinkomentoja. Tarkista näppäinkomento, jos et muista sitä. Näin näppäinkomennot jäävät vähitellen pysyvään muistiisi ja tehostavat työskentelyäsi Excelillä.